Bób w sosie beszamelowym z boczkiem i białym winem

Szparagi się powoli kończą, za to na otarcie łez pojawia się bób!

Wszyscy znają i kochają go w formie szybkiej przekąski po ugotowaniu w osolonej wodzie, czasami z dodatkiem kopru, pietruszki lub kolendry.

Dzisiaj przedstawiamy Wam świetny przepis na przygotowanie bobu w formie wytrawnej, obiadowej. Bób w sosie beszamelowym z boczkiem, białym winem i koperkiem, do tego młode ziemniaczki z wody, to idealny przepis na szybki i niestandardowy obiad.

Składniki:
1 kg bobu
100 g wędzonego boczku
1 cebula
50 ml białego, wytrawnego wina

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła (około 30 g)
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis:
Bób gotować do miękkości w osolonej wodzie – około 15 minut. Wyłuskać ze skórek.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni i przełożyć w oddzielną miseczkę. Na patelnię dodać masło, po roztopieniu dodawać powoli mąkę i wymieszać na gładką masę, następnie cały czas mieszając dodać stopniowo mleko. Sos należy gotować przez kilka minut co chwila mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Do sosu dodać podsmażony wcześniej boczek z cebulką oraz wino.
Po chwili dodać bób i gotować około 5 minut co chwila mieszając.

Bób z sosem beszamelowym smakuje idealnie w połączeniu z młodymi ziemniaczkami z wody, doprawiony świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego!