Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy

Pyszny, aromatyczny chleb domowej roboty z dodatkiem ziół i przypraw, który świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy.

Najlepszy jest jeszcze na ciepło, rwany prosto z blaszki – znika w błyskawicznym tempie 😉

Jeśli lubicie bułki czosnkowe, to na pewno ten przepis Wam posmakuje. Jeśli nie przepadacie za bardziej aromatycznymi i ostrzejszymi smakami, dodajcie więcej ziół i przypraw, rezygnując jednocześnie z ząbków czosnku. I to jest właśnie w chlebku ziołowym najlepsze – każdy może doprawić go inaczej, pod swój smak, ale zawsze wychodzi dobry 🙂

Składniki:

Chleb:
500g mąki
250ml ciepłej wody
7g suchych drożdży / 40g świeżych
40ml oleju
szczypta soli
szczypta cukru do zaczynu drożdżowego

Masło ziołowe:
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
świeży koperek, bazylia, pietruszka
sól

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodajemy drożdże i pół łyżeczki cukru, odstawiamy na 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem i łyżeczką soli.
Odstawiamy w ciepłe miejsce miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut, w tym czasie przygotowujemy masło ziołowe.

Czosnek i cebulę bardzo drobno szatkujemy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, dodajemy drobno posiekane świeże zioła, np. bazylię, pietruszkę, koper lub kolendrę, doprawiamy solą.

Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 3 części i nakładamy na wierzchu masło czosnkowe. Każdy kawałek zwijamy w harmonijkę i wkładamy do keksówki.

Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.