Kremowy chłodnik awokado z salsą z mango

chlodnik awokado salsa mango

chlodnik awokado salsa mango

Ciepło, cieplej, gorąco! Co jeść podczas upałów? Coś lekkiego i najlepiej orzeźwiającego? Chłodnik! I to w bardzo zdrowej wersji, z awokado, pestkami dyni i ze świeżą salsą z mango, kolendry i limonki. 
Udało nam się zmieścić na jednym talerzu to, co najlepsze w meksykańskiej kuchni – i to w zupełnie nowym, letnim wydaniu 🙂

Składniki na 2 porcje:

Chłodnik:
400 ml maślanki
1 dojrzałe awokado hass
1/2 ząbka czosnku
sok z 1/2 limonki
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka pestek dyni

Salsa z mango:
1 dojrzałe mango
sok z 1/2 limonki
1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
1/2 małej czerwonej cebuli 
papryczka chilli do smaku
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Chłodnik:
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy pół ząbka czosnku, szczyptę soli i pieprzu, 100 ml maślanki i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Łączymy chłodnik z resztą maślanki. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

Salsa:
Obrane mango i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z limonki, posiekaną świeżą kolendrę oraz chilli, pieprz i sól do smaku. 

  • Wyglada niezwykle apetycznie:) Musze wyprobowac, aczkolwiek pamietam ze kiedys robilam chlodnik z awokado i srednio mi smakowal, musze sprobowac jeszcze raz, bo awokado bardzo lubie 🙂