Chłodnik ogórkowo – miętowy

W upalne dni nawet nie myślimy o włączeniu piekarnika czy smażeniu ciężkich, tłustych potraw. Tylko co w takim razie jeść? Chłodniki! Są szybkie w przygotowaniu, z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw i ziół, a chłodnik bez dodatku botwinki nie wymaga nawet gotowania. Trzemy warzywa, łączymy wszystko razem i mamy pyszne, letnie danie gotowe w zaledwie kilka minut. Brzmi jak plan na obiad w upalny dzień! 🙂

Składniki na 2 porcje:
400ml jogurtu naturalnego lub maślanki
3 małe ogórki gruntowe
3 rzodkiewki
1 łyżka posiekanego koperku
5 listków świeżej mięty
Sól, pieprz

Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek i miętę drobno posiekać i połączyć z jogurtem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Idealny obiad na upalne dni gotowy!

  • Taki bym chetnie zjadla, ale pogody u mnie raczej nastrajaja na rozgrzewajacy gulasz niz na chlodnik 😉