Szybki i prosty chłodnik

Pierwsze ciepłe dni sprawiły, że jeszcze bardziej zatęskniliśmy za letnimi smakami. Daniem, które jako pierwsze pojawia się na myśl o upałach jest lekki i odświeżający chłodnik. Nasz ma dużo nowalijek, jest gęsty, sycący, a jednocześnie nie jest ciężki – idealny na ciepłe dni, kiedy ani trochę nie myślimy o gotowaniu i jedzeniu tłustych, gorących potraw

Składniki na 2 porcje:

1 pęczek botwinki
400 ml jogurtu naturalnego (można użyć maślanki)
4 rzodkiewki
2 ogórki gruntowe
1/3 pęczka kopru
Sól, pieprz

Botwinkę myjemy, liście kroimy drobno w paski, a buraczki w kostkę. Gotujemy razem ze 150 ml wody około 10-15 min do momentu, aż buraczki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Rzodkiewki i ogórki kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Łączymy z jogurtem i przestudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku.

Najlepiej podawać prosto z lodówki, opcjonalnie z jajkiem ugotowanym na twardo.

  • Kwintesencja lata, niestety u mnie nie mozna kupic botwinki:(