Fit ciasto czekoladowe z buraków, bez mąki

Fit ciasto czekoladowe z buraków, bez mąki
Fit ciasto czekoladowe z buraków, bez mąki
Fit ciasto czekoladowe z buraków, bez mąki

Zainspirowani zdrowym stylem życia i oryginalnym składem produktów, które tworzą nasi koledzy z Whoopy Whey postanowiliśmy stworzyć przepis na dietetyczne ciasto czekoladowe – bez mąki, za to z dodatkiem płatków owsianych i buraków. Słodkości zamiast cukru dodaje syrop klonowy, który można również zastąpić ksylitolem czy niewielką ilością miodu.

Dzięki dodaniu buraków, ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie nie rozpada się i idealnie się kroi. Czekolady smak jest bardzo mocny i dobrze wyczuwalny dzieki dodatkowi kakao i gorzkiej czekolady, więc jest to świetny przepis dla wszystkich czekoladożerców, którzy jednocześnie starają się ograniczać ilość niezdrowych cukrów w swojej diecie. Ciasto można więc śmiało zajadać bez większych skrupułów 🙂

Składniki:

300 g buraków
100 g płatków owsianych
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady

Do podania: 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Ugotowane buraki (2 średniej wielkości) ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na sitko i odsączamy z soku.

Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Buraki łączymy z mąką, kakao, syropem klonowym, proszkiem do pieczenia, żółtkami jaj – wszystko mieszamy na gładką masę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – nad garnkiem z gotującą wodą umieszczamy metalową miskę, roztapiamy w niej podzieloną na części tabliczkę czekolady. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki łączymy z masą.

Formę do ciasta (keksówkę) smarujemy olejem, np. kokosowym i przelewamy do niej masę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 50 minut.

Idealnie pasują do ciasta takie dodatki jak płatki migdałowe i lody waniliowe, najlepiej również fit – lody proteinowe, bez dodatku cukru 🙂