Czarno – biała sałatka makaronowa

Czarno - biała sałatka makaronowa

Dzisiaj mamy dla Was idealny przepis na letni obiad. Sałatka makaronowa, która jest szybka i sycąca, a jednocześnie nie jest ciężka. Świetnie smakuje na zimno, dlatego nadaje się również na imprezę lub grilla. Dodajcie swoje ulubione przyprawy, a stanie się ona waszym ulubionym daniem, które na pewno chętnie będziecie przygotowywać […]

Czytaj dalej

Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach. Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. […]

Czytaj dalej

Domowy, jednogarnkowy sos meksykański

Domowy sos meksykański

Sos meksykański jest idealnym dodatkiem nie tylko do makaronu, ale też do ryżu czy nawet ziemniaków. Świetnie sprawdza się jako szybki, a jednocześnie sycący obiad. Można dodać do niego mięso mielone, dzięki czemu stanie się praktycznie samodzielnym, jednogarnkowym daniem. Inną opcją jest dodanie większej ilości pomidorów, co da nam pyszną […]

Czytaj dalej

Kasza bulgur z burakami i fetą

Kasza bulgur z burakami i fetą

Kasza bulgur z gotowanymi burakami i słonym serem feta to świetny pomysł na szybką i lekką kolację lub jako obiad, które można zabrać ze sobą do pracy w pudełku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno po podgrzaniu – na ciepło, jak i na zimno w formie […]

Czytaj dalej

Prosty przepis na placki z kalafiora

Placki z kalafiora Co zrobić, aby odczarować smak kalafiora dla osób, które nie przepadają za jego klasyczną, gotowaną wersją? Postanowiliśmy usmażyć go w formie placków, podobnych do klasycznych placków ziemniaczanych. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Placki wyszły chrupiące i zachowały delikatnie ostry smak surowego kalafiora i cebulki. Wbrew pozorom […]

Czytaj dalej

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane na stałe wpisały się w tradycyjną, polską kuchnię. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego tak często goszczą na naszych stołach. Równie często jemy je same, jak i z różnymi rodzajami gulaszów. Dzisiaj mamy dla Was przepis na najprostsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – klasyczny przepis, […]

Czytaj dalej

Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane z kurczakiem Nie macie pomysłu jak wykorzystać mięso z rosołu? Mamy na to świetny sposób! Przygotowujemy klasyczną masę na placki ziemniaczane, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso z ćwiartki kurczaka i warzywa z rosołu, smażymy i mamy gotowe pyszne placki ziemniaczane z mięsem i warzywami. […]

Czytaj dalej

Prosty przepis na gulasz wołowy

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie […]

Czytaj dalej

Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem

Quesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g […]

Czytaj dalej

Bób w sosie beszamelowym z boczkiem i białym winem

Szparagi się powoli kończą, za to na otarcie łez pojawia się bób! Wszyscy znają i kochają go w formie szybkiej przekąski po ugotowaniu w osolonej wodzie, czasami z dodatkiem kopru, pietruszki lub kolendry. Dzisiaj przedstawiamy Wam świetny przepis na przygotowanie bobu w formie wytrawnej, obiadowej. Bób w sosie beszamelowym z […]

Czytaj dalej