Prosty przepis na gulasz wołowy

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie […]

Czytaj dalej

Przepis na najprostsze ciasto na naleśniki

Naleśniki to jedno z najbardziej klasycznych dań, najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Smak, który znamy i pamiętamy z dzieciństwa, kojarzący się z leniwymi, niedzielnymi porankami i śniadaniami w rodzinnym gronie. Uwielbiamy je zarówno na słodko w wersji śniadaniowej, jak i z wytrawnymi dodatkami na obiad. Szukacie przepisu na ciasto naleśnikowe? […]

Czytaj dalej

Domowy cukier waniliowy

Mamy dla Was dzisiaj świetny przepis na domowy cukier waniliowy. Cukier w torebkach, który często dodajemy do ciast czy naleśników jest produktem chemicznym, co więcej nie jest to cukier waniliowy, a wanilinowy – wanilina to tańszy, przemysłowy zamiennik wanilii, jedynie przypominający ją w smaku. Do czego używamy cukru waniliowego? Przede […]

Czytaj dalej

Najlepsze naleśniki z serem

Chyba każdy z nas uwielbia weekendowe poranki, które można spędzić z rodziną celebrując wspólne, rodzinne śniadanie. Jedną z najlepszych śniadanowych opcji są naleśniki – bo kto ich nie kocha? Można je jeść z dowolnymi dodatkami, na słodko z czekoladą, dżemem, owocami czy serem. Dzisiaj właśnie przepis na te ostatnie, naleśniki […]

Czytaj dalej

Zielona sałatka z bobem i ogórkiem

Zapytałam znajomych z czym najczęściej jedzą bób. „Jak to z czym? Sam! Jeszcze gorący, zaraz po ugotowaniu, prosto z sitka!” Chyba każdy z nas to zna – parzy palce, ale kto by się oparł takiej przekąsce? 🙂 Co jednak jeżeli przeceniliśmy swoje siły i ugotowaliśmy go zbyt dużo? Mam dla […]

Czytaj dalej

Kremowy chłodnik awokado z salsą z mango

chlodnik awokado salsa mango

Ciepło, cieplej, gorąco! Co jeść podczas upałów? Coś lekkiego i najlepiej orzeźwiającego? Chłodnik! I to w bardzo zdrowej wersji, z awokado, pestkami dyni i ze świeżą salsą z mango, kolendry i limonki.  Udało nam się zmieścić na jednym talerzu to, co najlepsze w meksykańskiej kuchni – i to w zupełnie […]

Czytaj dalej

Chrupiąca pieczona ciecierzyca – fit przekąska

Oglądając film musicie mieć pod ręką coś do chrupania? A może za chwilę wpadają do Was wybredni goście i chcecie przygotować na szybko coś oryginalnego? Pssst… mamy pomysł na zdrową i chrupiącą przekąskę! 😁 Świetnie zastępuje chipsy, paluszki i inne fastfoodowe przegryzki. Przygotowanie zajmuje zaledwie 3 minuty, potem wrzucacie wszystko […]

Czytaj dalej

Chłodnik ogórkowo – miętowy

W upalne dni nawet nie myślimy o włączeniu piekarnika czy smażeniu ciężkich, tłustych potraw. Tylko co w takim razie jeść? Chłodniki! Są szybkie w przygotowaniu, z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw i ziół, a chłodnik bez dodatku botwinki nie wymaga nawet gotowania. Trzemy warzywa, łączymy wszystko razem i mamy pyszne, letnie […]

Czytaj dalej

Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem

Quesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g […]

Czytaj dalej