Hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami

Hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami W ramach eliminacji monotonii w kuchni (chyba każdy to zna – awaryjne paczki żółtego sera w lodówce ) popełniliśmy zdrowe, kanapkowe mazidło – hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami. Aby danie było szybkie w wykonaniu, zamiast gotowanej ciecierzycy użyliśmy ciecierzycy w zalewie, z puszki. […]

Czytaj dalej

Pancakes z syropem klonowym i truskawkami

Przepis na pancakes chodził za mną już od dłuższego czasu. Placuszki świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na słodką kolację. Maślanka i soda sprawiają, że pancakes są wyjątkowo puszyste i delikatne, co wyróżnia je spośród innych, dobrze nam znanych wersji placków na bazie mąki pszennej. Najlepiej smakują z […]

Czytaj dalej

Pudding chia z musem mango

Pudding z nasionami chia i musem z owoców – błyskawiczne śniadanie, które możecie wykonać z tego, na co tylko macie ochotę – jogurt naturalny, serek homogenizowany lub mleko kokosowe to tylko nieliczne z możliwości. Mus to zblendowane mango, banan, kiwi i brzoskwinia, tutaj też warto szaleć według swoich ulubionych smaków […]

Czytaj dalej

Szaszłyki z suszoną śliwką, boczkiem i cukinią

Wczoraj oficjalnie otworzyliśmy sezon grillowy (czymś innym niż tylko tradycyjna kiełbaska w knajpie nad Wisłą ). Podrzucam naszą propozycję na pyszne szaszłyki, którymi wszyscy się zajadali i zniknęły w mgnieniu oka. Całe szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcie podczas produkcji  Suszone śliwki kalifornijskie owinięte w boczek, przełożone kawałkami cukinii – zaskoczcie […]

Czytaj dalej

Sałatka z selera naciowego, mango i pomarańczy

Pierwszy ciepły, wiosenny weekend właśnie trwa, z tej okazji przygotowaliśmy świeżą, wytrawną sałatkę z owocami, cytrusami i nutą ostrości. Składniki: 1/2 selera naciowego 1/2 mango 1 pomarańcza kilka kropel soku z limonki kilka kropel pikantnej salsy habanero 5 listków świeżej mięty Seler drobno posiekać, mango pokroić w kostkę, pomarańczę obrać […]

Czytaj dalej

Meksykańskie Guacamole

Uwielbiamy guacamole i bardzo często przygotowujemy je jako dodatek np. do meksykańskich potraw, a czasami nawet w formie szybkiej pasty do chleba. Jedne z najlepszych guacamole próbowaliśmy w Dos Tacos – Mexican Grill – w miejscu, które wręcz zaraża pasją do meksykańskiej kuchni Przepis: 1 dojrzałe awokado hass sok z […]

Czytaj dalej