Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą

Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą

Wytrawny omlet z groszkiem i ziołami to idealne, zdrowe i pożywne śniadanie, które możemy przygotować w weekend lub zabrać rano do pracy, ponieważ po podgrzaniu jest równie dobry. Przepis ten jest dobrą odmianą dla słodkich śniadań w postaci naleśników, placków czy omletów z owocami, dżemem czy syropem klonowym. Dodajcie dowolne, […]

Czytaj dalej

Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy

Pyszny, aromatyczny chleb domowej roboty z dodatkiem ziół i przypraw, który świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy. Najlepszy jest jeszcze na ciepło, rwany prosto z blaszki – znika w błyskawicznym tempie 😉 Jeśli lubicie bułki czosnkowe, to na pewno ten przepis Wam posmakuje. Jeśli nie przepadacie za bardziej aromatycznymi […]

Czytaj dalej

Placki ze zsiadłym mlekiem

Placki ze zsiadłym mlekiem

Placki te są bardzo zbliżone smakiem do amerykańskich pancakeów na maślance. Ich smak jest zupełnie inny, niż gdybyśmy dodali mleko. Są świetną odmianą dla klasycznych naleśników, dlatego najczęściej przyrządzamy je na weekendowe śniadanie. Jest to oczywiście również dobry pomysł na wykorzystanie zsiadłego mleka, którego czasami w lato mamy w nadmiarze, […]

Czytaj dalej

Omlet – klasyczny przepis

Omlety klasyczne

Omlety to jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań. Świetnie sprawdzają się zarówno z dodatkiem owoców, dżemu, jak i masła orzechowego. Można je również przygotować w wersji wytrawnej, na słono, np. z serkiem chrzanowym, łososiem i koperkiem. Składniki na 1 omlet: 2 jajka 3 czubate łyżki mąki 1/4 szklanki mleka Przygotowanie: […]

Czytaj dalej

Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach. Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. […]

Czytaj dalej

Pasta z zielonych oliwek

Pasta z zielonych oliwek to jeden z najlepszych dodatków do kanapek. Szybka i banalnie prosta, a na dodatek bogata w zdrowe tłuszcze i sycąca. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań, np. makaronów. Na pewno znajdziecie wiele zastosowań tego przepisu, od śniadań, przez obiady, aż po przystawkę na imprezę […]

Czytaj dalej

Przepis na najprostsze ciasto na naleśniki

Naleśniki to jedno z najbardziej klasycznych dań, najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Smak, który znamy i pamiętamy z dzieciństwa, kojarzący się z leniwymi, niedzielnymi porankami i śniadaniami w rodzinnym gronie. Uwielbiamy je zarówno na słodko w wersji śniadaniowej, jak i z wytrawnymi dodatkami na obiad. Szukacie przepisu na ciasto naleśnikowe? […]

Czytaj dalej

Najlepsze naleśniki z serem

Chyba każdy z nas uwielbia weekendowe poranki, które można spędzić z rodziną celebrując wspólne, rodzinne śniadanie. Jedną z najlepszych śniadanowych opcji są naleśniki – bo kto ich nie kocha? Można je jeść z dowolnymi dodatkami, na słodko z czekoladą, dżemem, owocami czy serem. Dzisiaj właśnie przepis na te ostatnie, naleśniki […]

Czytaj dalej

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i musztardą francuską

Dzisiaj wolne, ale kto chciałby spędzić taki słoneczny dzień w kuchni?  Na szybkie śniadanie przygotowaliśmy błyskawiczną pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i musztardą francuską Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 3 kawałki suszonych pomidorów 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli i pieprzu […]

Czytaj dalej