Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki

Wegetariańskie rollsy

Wi-Taj przy Placu Konstytucji odwiedziliśmy po raz drugi, tym razem w większym gronie, co pozwoliło nam wypróbować całkiem sporą ilość dań. Za pierwszym razem byliśmy tutaj niedługo po otwarciu lokalu. Przyznam, że za pierwszym jedzenie nam smakowało, jednak zabrakło efektu wow, liczyliśmy na coś więcej i dlatego postanowiliśmy po dłuższym […]

Czytaj dalej

Domowy, jednogarnkowy sos meksykański

Domowy sos meksykański

Sos meksykański jest idealnym dodatkiem nie tylko do makaronu, ale też do ryżu czy nawet ziemniaków. Świetnie sprawdza się jako szybki, a jednocześnie sycący obiad. Można dodać do niego mięso mielone, dzięki czemu stanie się praktycznie samodzielnym, jednogarnkowym daniem. Inną opcją jest dodanie większej ilości pomidorów, co da nam pyszną […]

Czytaj dalej

Salsa z ananasa

Salsa z ananasa Lubicie dodawać owoce do wytrawnych dań? My uwielbiamy! Salsa z mango czy salsa z ananasa to jedne z naszych ulubionych dodatków do dań – doprawione aromatyczną kolendrą, ostrą cebulką i chilli, do tego cytrusowa nuta limonki i mamy pełną gamę smaków 🙂 Dzięki intensywnym dodatkom łatwo można […]

Czytaj dalej

Prosty przepis na placki z kalafiora

Placki z kalafiora Co zrobić, aby odczarować smak kalafiora dla osób, które nie przepadają za jego klasyczną, gotowaną wersją? Postanowiliśmy usmażyć go w formie placków, podobnych do klasycznych placków ziemniaczanych. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Placki wyszły chrupiące i zachowały delikatnie ostry smak surowego kalafiora i cebulki. Wbrew pozorom […]

Czytaj dalej

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane na stałe wpisały się w tradycyjną, polską kuchnię. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego tak często goszczą na naszych stołach. Równie często jemy je same, jak i z różnymi rodzajami gulaszów. Dzisiaj mamy dla Was przepis na najprostsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – klasyczny przepis, […]

Czytaj dalej

Prosty przepis na gulasz wołowy

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie […]

Czytaj dalej

Zielona sałatka z bobem i ogórkiem

Zapytałam znajomych z czym najczęściej jedzą bób. „Jak to z czym? Sam! Jeszcze gorący, zaraz po ugotowaniu, prosto z sitka!” Chyba każdy z nas to zna – parzy palce, ale kto by się oparł takiej przekąsce? 🙂 Co jednak jeżeli przeceniliśmy swoje siły i ugotowaliśmy go zbyt dużo? Mam dla […]

Czytaj dalej

Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem

Quesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g […]

Czytaj dalej

Hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami

Hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami W ramach eliminacji monotonii w kuchni (chyba każdy to zna – awaryjne paczki żółtego sera w lodówce ) popełniliśmy zdrowe, kanapkowe mazidło – hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami. Aby danie było szybkie w wykonaniu, zamiast gotowanej ciecierzycy użyliśmy ciecierzycy w zalewie, z puszki. […]

Czytaj dalej