Deser truskawkowy z mascarpone à la tiramisu

 

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego postanowiliśmy stworzyć deser, który nie wymaga pieczenia, a wygląda i smakuje tak samo dobrze jak najbardziej skomplikowane ciasta. Co więcej, przygotowanie go zajmuje max 20 minut, do tego godzinka w lodówce i można częstować gości 😉 Spróbujcie naszego deseru truskawkowego z mascarpone à la tiramisu!

Składniki:
200 g świeżych truskawek

Krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru

Spód biszkoptowy:
100 g biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek likieru czekoladowego / wódki
Opcjonalnie: naturalny aromat migdałowy – 8 kropel
1 łyżka kakao

Przygotowanie:
Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę, dodawać stopniowo mascarpone i ubijać aż do równomiernego połączenia składników.

2 łyżeczki kawy zalać 200 ml wrzątku i zostawić do wystygnięcia. Do letniej kawy dodać kieliszek likieru lub wódki oraz, opcjonalnie, naturalny aromat migdałowy.

Biszkopty pojedynczo zanurzać w kawie z dodatkami i od razu układać na blachę (np. okrągła tortownica ze zdejmowaną ścianką). Ułożony spód biszkoptowy oprószyć 1 łyżką kakao.

Nałożyć masę z mascarpone i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem udekorować połówkami truskawek i listkami świeżej mięty.