Domowe lody bananowe na 4 sposoby

Domowe lody bananowe
Domowe lody bananowe
Domowe lody bananowe

Mamy dla Was hit ostatnich dni – domowe lody bananowe. Zajadaliśmy się nimi przez cały poprzedni tydzień w różnych wariantach smakowych – znikały tak szybko, że dopiero dzisiaj udało nam się zrobić zdjęcie 🙂

Najważniejsze w tym przepisie jest to, że do jego przygotowania nie potrzeba maszyny do lodów. Co więcej, lody te są bardzo zdrowe – skład to same owoce. Im bardziej dojrzałych bananów użyjemy, tym lody będą słodsze, dlatego nie ma potrzeby ich dosładzać cukrem ani żadnym innym słodzikiem.

Składniki do wersji podstawowej lodów bananowych, porcja dla 2 osób:

3 banany
1 łyżeczka śmietany 30%

Lody bananowo – czekoladowe

3 banany
1 łyżeczka śmietany 30%
1 płaska łyżeczka kakao

Lody bananowo – orzechowe

3 banany
1 łyżeczka śmietany 30%
1 łyżka masła orzechowego

Lody bananowe – straciatella

3 banany
1 łyżeczka śmietany 30%
1 łyżeczka startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze części i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

Zamrożone banany blendujemy razem ze śmietaną i dodatkami na gładką masę.

Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.

Po tym czasie dzielimy na porcje i podajemy. Smacznego!