Domowy cukier waniliowy

Mamy dla Was dzisiaj świetny przepis na domowy cukier waniliowy. Cukier w torebkach, który często dodajemy do ciast czy naleśników jest produktem chemicznym, co więcej nie jest to cukier waniliowy, a wanilinowy – wanilina to tańszy, przemysłowy zamiennik wanilii, jedynie przypominający ją w smaku.

Do czego używamy cukru waniliowego? Przede wszystkim do naleśników, ciast i deserów, ale również jednym z moim ulubionych zastosowań jest słodzenie nim kawy. Nie ma potrzeby używania niezdrowych syropów, kiedy mamy pod ręką cukier z prawdziwą wanilią. Spróbujcie sami, taka kawa z rana jest naprawdę pyszna.

Składniki na domowy cukier waniliowy:
300 g cukru białego
2 laski wanilii

Przygotowanie:
Cukier przekładamy do zamykanego naczynia, laski wanilii nacinamy, dzielimy wzdłuż na 2-3 części i wkładamy do cukru. Zamykamy naczynie i potrząsamy cukrem, aby lepiej przeszedł aromatem wanilii. Im dłużej cukier będzie połączony z wanilią, tym bardziej przejdzie jej aromatem, najlepiej poczekać conajmniej tydzień, aż cukier nabierze smaku. Dobrze jest przynajmniej raz dziennie przez pierwsze dni potrząsnąć naczyniem, aby cukier równomiernie połączył się z wanilią.

W naszej kuchni cukier ten stoi praktycznie przez cały czas, kiedy się kończy, uzupełniamy go. Po trzykrotnej zmianie cukru lub kiedy zauważymy, że laski wanilii oddały już cały swój aromat, dobrze jest wymienić je na nowe.