Domowy, jednogarnkowy sos meksykański

Domowy sos meksykański
Domowy sos meksykański
Domowy sos meksykański

Sos meksykański jest idealnym dodatkiem nie tylko do makaronu, ale też do ryżu czy nawet ziemniaków. Świetnie sprawdza się jako szybki, a jednocześnie sycący obiad.

Można dodać do niego mięso mielone, dzięki czemu stanie się praktycznie samodzielnym, jednogarnkowym daniem. Inną opcją jest dodanie większej ilości pomidorów, co da nam pyszną zupę meksykańską.

Opcji jest naprawdę dużo, a danie możemy doprawić pod nasz tolerowany stopień ostrości dodając odpowiednią ilość marynowanych lub świeżych papryczek chilli.

Składniki:

500g pomidorów / 1 puszka pomidorów
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 świeżej papryki / 100 g marynowanej papryki
1 mała cebula
1 marynowana papryczka chilli
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz, przyprawa chilli, kolendra (świeża lub nasiona)

Przygotowanie:

Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oleju na złoty kolor.

Do garnka z cebulą dodać pomidory i szklankę wody. Gotować na średnim ogniu. Dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli oraz paprykę.

Gotować około 20 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą chilli, startymi w moździerzu nasionami kolendry lub łyżką świeżej, drobno posiekanej.