Hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami

Hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami

W ramach eliminacji monotonii w kuchni (chyba każdy to zna – awaryjne paczki żółtego sera w lodówce ) popełniliśmy zdrowe, kanapkowe mazidło – hummus z jarmużem i suszonymi pomidorami. Aby danie było szybkie w wykonaniu, zamiast gotowanej ciecierzycy użyliśmy ciecierzycy w zalewie, z puszki. Wyszło pysznie!

Przepis:

250 g ciecierzycy z puszki
3 łyżki zalewy po ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini domowej roboty (ewentualnie w zamian 1 garść sezamu)
2 garście jarmużu
4 suszone pomidory
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki marynowanego czosnku
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Warto zachować zalewę z ciecierzycy, aby to nią regulować gęstość hummusu. To zawsze lepsza opcja, niż dodawanie większej ilości oleju lub oliwy jeśli hummus okaże się zbyt gęsty. Na koniec doprawiamy do smaku limonką, pieprzem i solą.