Kasza bulgur z burakami i fetą

Kasza bulgur z burakami i fetą
Kasza bulgur z burakami i fetą
Kasza bulgur z burakami i fetą

Kasza bulgur z gotowanymi burakami i słonym serem feta to świetny pomysł na szybką i lekką kolację lub jako obiad, które można zabrać ze sobą do pracy w pudełku.

Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno po podgrzaniu – na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki.

Składniki:

100 g kaszy bulgur
1/2 opakowania sera feta (około 100 g)
200 g ugotowanych buraków (2 średnie buraki)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
kilka listków tajskiej bazylii lub łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Torebkę kaszy bulgur gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie, zgodnie z informacją na opakowaniu.

Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Fetę kroimy w drobną kostkę.

Łączymy ugotowaną, przestudzoną kaszę, buraki, fetę, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy listki świeżej tajskiej bazylii lub łyżkę posiekanej pietruszki.