Lemoniada bazyliowa

Lemoniadę bazyliową próbowaliśmy już w kilku restauracjach, ostatnio między innymi z Mące i Wodzie na Chmielnej. Wreszcie kupiliśmy doniczkę świeżej bazylii i postanowiliśmy odtworzyć ten pyszny smak w domu. I całe szczęście, że kupiliśmy potężną doniczkę, bo lemoniada okazała się tak dobra, że pijemy ją niemal non stop – jest pyszna, orzeźwiająca i świetnie nawadnia w gorące dni, kiedy to szczególnie powinniśmy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody.

Składniki:

sok z 1/2 limonki (można zastąpić cytryną)
4 listki bazylii
2 plasterki limonki
8 kostek lodu
300 ml wody mineralnej
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki dodać listki bazylii, cukier i sok z limonki – liście kilkukrotnie zmiażdżyć łyżeczką lub ubijakiem aby puściły aromat. Innym sposobem jest zgniecenie ich w dłoni przed wrzuceniem do szklanki, wtedy bazylia będzie bardziej aromatyczna i lepiej wyczuwalna w lemoniadzie.
Następnie dodajemy kostki lodu, plasterki limonki i wodę. Gotową lemoniadę intensywnie mieszamy i już możemy cieszyć się pysznym, orzeźwiającym napojem – idealnym na upalne dni 🙂