Muffinki limonkowe

Mamy dla Was przepis na obłędne, limonkowe muffinki. Cytrusowe w smaku, z dodatkiem kilku listków świeżej mięty stanowią idealną, słodką przekąskę.

Można je zabrać ze sobą na plażę lub piknik albo wyjąć z papilotek i podawać gościom z dodatkiem lodów – jest to deser uniwersalny 🙂

Składniki:

250 g mąki (1,5 szklanki)
100 g rozpuszczonego masła
50 g domowego cukru waniliowego (3 płaskie łyżki)
180 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 limonka
50 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, roztopione masło, jogurt, domowy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka łączymy i mieszamy na gładką masę. Dodajemy otartą skórkę i wyciśnięty sok z limonki, łączymy z masą. Białka wybijamy do oddzielnej miseczki i ubijamy na sztywną pianę.

W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy niedużą ilość wody, około 1/4 szklanki i stopniowo mieszamy do równomiernego połączenia wszystkich składników ciasta. Na końcu dodajemy pianę z białek, którą delikatnie mieszamy z masą.

Papierowe papilotki układamy w formie do wypieku muffinek. Przekładamy masę do papilotek tak, aby ciasto zajmowało maksymalnie 2/3 wysokości foremek.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.