Murzynek – klasyczny przepis

Murzynek - klasyczny przepis
Murzynek - klasyczny przepis
Murzynek – klasyczny przepis

Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny 🙂

Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać ze sobą w drogę czy do pracy.

Przedstawiamy Wam klasyczny i niezawodny przepis na murzynka, którego przygotowanie jest naprawdę szybkie i banalnie proste.

Składniki:

2 szklanki mąki
250 g masła
3 czubate łyżki kakao
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w garnku, dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki – będzie to polewa do ciasta po upieczeniu.

Mąkę przesiać do oddzielnej miski, dodać proszek do pieczenia. Dodać letnią masę kakaową, wymieszać.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić na sztywną pianę.
Pianę z białej dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub mąką. Wlać masę i wstawić do piekarnika. Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po 20 minutach pieczenia można wzdłuż blachy zrobić płytkie nacięcie w cieście, wtedy murzynek lepiej wyrośnie.

  • Smak dzieciństwa 😉 W moim domu murzynka robiło się na wodzie i zawsze z wiśniami ale to nadal murzynek 😉