Najlepsze naleśniki z serem

Chyba każdy z nas uwielbia weekendowe poranki, które można spędzić z rodziną celebrując wspólne, rodzinne śniadanie. Jedną z najlepszych śniadanowych opcji są naleśniki – bo kto ich nie kocha? Można je jeść z dowolnymi dodatkami, na słodko z czekoladą, dżemem, owocami czy serem. Dzisiaj właśnie przepis na te ostatnie, naleśniki z idealnie cienkiego ciasta z pysznym serowym nadzieniem z dodatkiem prawdziwego, domowego cukru waniliowego podbiją Wasze serca – i kuchnie 🙂 Przepis na cukier z dodatkiem lasek wanilii znajdziecie tutaj.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru / domowego cukru waniliowego
2 jajka

Przygotowanie:

Mąkę, mleko i wodę dokładnie mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier i jajka i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na 10 min.

Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę masła i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i ścięcia ciasta, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne około pół minuty aż do lekkiego zrumienienia spodu.

Składniki na farsz serowy:

200 g białego sera
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
masło do podsmażenia naleśników

Przygotowanie:

Biały ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy śmietanę, cukier i wszystko razem mieszamy.

Na gotowe ciasto naleśnikowe nakładamy serowy farsz i zawijamy w trójkąty. Na nagrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła, nakładamy naleśniki i smażymy z obu stron po około pół minuty – do momentu, aż staną się zrumienione i chrupiące na brzegach.