Obłędny pieczony kalafior z parmezanem

Obłędny pieczony kalafior, intensywnie przyprawiony, delikatnie pikantny wchodzi przebojem do naszej top listy przekąsek. Jest bardzo wyrazisty i aromatyczny, nie jest to już klasyczne, nudne w smaku warzywo. Tym przepisem udało nam się sprawić, że nawet osoby, które nie przepadają za kalafiorem, odkryły go na nowo 🙂

Jaki jest Wasz ulubiony sposób na kalafiora? Klasycznie z bułką tartą czy inaczej, niestandardowo? 😉

Składniki:
1 duży kalafior
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu

Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pikatnej paprki
1 łyżeczka czosnku
2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki chilli

Przyprawy mieszamy dokładnie z olejami i oliwą tworząc marynatę. Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze, w miare równe części. Każdą różyczkę kalafiora zanużamy na chwilę w marynacie tak, aby mieszanka jak nadokładniej wniknęła do środka rozgałęzień.
Rozłożyć cząstki kalafiora na papierze do pieczenia, piec w 180 stopniach (bez termoobiegu, góra i dół) przez 15 minut. Następnie posypać kalafior parmezanem i piec jeszcze przez następne 5 minut. Gotowe!

Uwaga: mieszanka przypraw i rodzaje olejów jakie używamy, są opcjonalne – wszystko zależy od tego, jakie smaki lubicie i jakich konkretnie przypraw macie ochotę użyć – czy lubicie ostrzejszą wersje czy jednak bardziej łagodną. Warto eksperymentować z przyprawami albo nawet zrobić 2 wersje marynaty o różnym stopniu ostrości.

Do pieczonego kalafiora idealnie pasuje domowy sos czosnkowy (wtedy lepiej dodać mniej czosnku do marynaty), sos BBQ lub guacamole doprawione świeżą kolendrą i duża ilością limonki.

  • Majka

    Czy ten kalafior jest smaczny również na zimno ?

    • Angelika

      Tak, z dodatkiem sosu wychodzi bardzo smaczna przekąska, nawet na zimno 🙂