Omlet – klasyczny przepis

Omlety klasyczne
Omlety klasyczne
Omlety klasyczne

Omlety to jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań. Świetnie sprawdzają się zarówno z dodatkiem owoców, dżemu, jak i masła orzechowego.

Można je również przygotować w wersji wytrawnej, na słono, np. z serkiem chrzanowym, łososiem i koperkiem.

Składniki na 1 omlet:

2 jajka
3 czubate łyżki mąki
1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka, mąkę i mleko połączyć na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Omlet smażyć na maśle przez około 4 minuty z każdej strony.

Omlety można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji śniadaniowej najlepiej do masy dodać 1 łyżeczkę cukru.