Pancakes z syropem klonowym i truskawkami

Przepis na pancakes chodził za mną już od dłuższego czasu. Placuszki świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na słodką kolację. Maślanka i soda sprawiają, że pancakes są wyjątkowo puszyste i delikatne, co wyróżnia je spośród innych, dobrze nam znanych wersji placków na bazie mąki pszennej.

Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców i syropu klonowego 🙂

Przepis:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 łyżka oleju

Wszystkie składniki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, nieco gęstszej niż klasycznej naleśnikowej. Smażymy z obu stron na patelni do pancakesów lub na zwykłej nalewając masę jedynie na środek.