Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z zielonego groszku z fetą
Pasta z zielonego groszku z fetą
Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach.

Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. dań awaryjnych, przed pójściem na weekendowe zakupy 😉

Składniki:

1 puszka zielonego groszku
120g fety (1/2 kostki)
1 łyżeczka ostrej musztardy, np. chrzanowej
sól, pieprz

Opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Groszek odsączamy z zalewy, łączymy z fetą oraz musztardą i blendujemy na gładką masę.
Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.