Placki z botwinką, fetą, koprem i dijon

Placki z botwinką, fetą i koprem
Placki z botwinką, fetą i koprem
Placki z botwinką, fetą i koprem

Botwinka zazwyczaj kojarzy nam się z klasyczną, letnią zupą. Co zrobić, kiedy mamy dużo botwinki, a zupy mamy już dosyć? Zwłaszcza wtedy, kiedy Babcia obdaruje nas siatką pysznej, świeżej botwinki z przydomowego ogródka? 😉

Najlepszym sposobem na wykorzystanie młodych liści jest przygotowanie placków – z dodatkiem fety, koperku i ostrej musztardy dijon. Opcjonalnie można dodać również sezamową pastę tahini.

Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki pasty tahini
1 ząbek czosnku
1/2 opakowania sera feta (150g)
Sól, pieprz
Pęczek młodej botwinki
Pęczek kopru
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę, wodę, mleko, roztopione masło i jajko łączymy na gładką masę, dodajemy musztardę i pastę tahini. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Liście młodej botwinki, koper i ząbek czosnku drobno siekamy. Fetę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy. Placuszki smażymy na oleju, po około 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Placki z botwinką, fetą i koprem

Placki z botwinką, fetą i koprem