Prosty przepis na placki z kalafiora

Placki z kalafiora

Co zrobić, aby odczarować smak kalafiora dla osób, które nie przepadają za jego klasyczną, gotowaną wersją? Postanowiliśmy usmażyć go w formie placków, podobnych do klasycznych placków ziemniaczanych.

Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Placki wyszły chrupiące i zachowały delikatnie ostry smak surowego kalafiora i cebulki. Wbrew pozorom nie jest to mdłe danie – tego się nieco obawialiśmy, jednak zupełnie niepotrzebnie.

Opcjonalnie można dodać do kalafiora starty żółty ser, co zupełnie odmieni jego smak.

Składniki:

1 duży kalafior
2 jajka
4 czubate łyżki mąki
3 łyżki wody
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora pozbawiamy liści i myjemy. Po osuszeniu odcinamy głąb, dzielimy na mniejsze części i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy.

Do startego kalafiora i cebuli dodajemy mąkę, jajko, wodę i dokładnie mieszamy. Przed samym smażeniem doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy placki na oleju, przez około 2 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika aż do zrumienienia.

Opcjonalnie: Można dodać do masy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser (około 50 g), wtedy placki zyskają jeszcze lepszy smak.