
Placki te są bardzo zbliżone smakiem do amerykańskich pancakeów na maślance. Ich smak jest zupełnie inny, niż gdybyśmy dodali mleko.
Są świetną odmianą dla klasycznych naleśników, dlatego najczęściej przyrządzamy je na weekendowe śniadanie.
Jest to oczywiście również dobry pomysł na wykorzystanie zsiadłego mleka, którego czasami w lato mamy w nadmiarze, a upalna wersja obiadu zsiadłe mleko + młode ziemniaki z koperkiem zaczyna nam się nudzić 😉
Składniki:
500 ml zsiadłego mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki oleju
Masło do smażenia
Przygotowanie:
Zsiadłe mleko, mąkę, jajka, cukier, olej łączymy na gładką masę.
Smażymy na maśle na rozgrzanej patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony.
Placki smakują bardzo dobrze z dodatkiem dżemu, świeżych owoców, syropu klonowego lub klasycznie z samym cukrem pudrem.