Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane na stałe wpisały się w tradycyjną, polską kuchnię. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego tak często goszczą na naszych stołach. Równie często jemy je same, jak i z różnymi rodzajami gulaszów.

Dzisiaj mamy dla Was przepis na najprostsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – klasyczny przepis, który jednocześnie stanowi najlepszą bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych 🙂 Wypróbujcie ten przepis jeszcze dzisiaj!

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
1 mała cebula
2 jajka
1,5 łyżki mąki
1 mała cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Młode ziemniaki i cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na około 10 minut, aby masa puściła sok, który delikatnie odciskamy i odlewamy (można zostawić masę na sitku, wtedy nadmiar soku odcieknie).

Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajka i mąkę. Doprawiamy pieprzem, a tuż przed samym smażeniem solą.

Na rozgrzanym oleju smażymy placki po około 1-2 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe!