Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane z kurczakiem

Nie macie pomysłu jak wykorzystać mięso z rosołu? Mamy na to świetny sposób! Przygotowujemy klasyczną masę na placki ziemniaczane, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso z ćwiartki kurczaka i warzywa z rosołu, smażymy i mamy gotowe pyszne placki ziemniaczane z mięsem i warzywami.

Jest to dobry sposób na zużycie mięsa, które niestety często zostaje po przygotowaniu rosołu, a jednocześnie placki mają zupełnie nowy smak – zawierają mięso i warzywa, a więc stanowią samodzielny, pożywny obiad.

Spróbujcie, a na pewno rodzina będzie zaskoczona nowym smakiem klasycznych i uwielbianych przez wszystkich placków ziemniaczanych.

Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole
1 kg ziemniaków
1 mała cebula
2 jajka
1 czubata łyżka mąki
sól, pieprz
warzywa z rosołu – 1 kawałek selera, 1 pietruszka, 1 marchewka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z ćwiartek kurczaka ugotowanych wcześniej w rosole oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Opcjonalnie można również wykorzystać warzywa z rosołu, je również drobno kroimy.

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Odstawiamy na 10 minut, aby puściły sok, który delikatnie odciskamy i odlewamy (można zostawić ziemniaki na sitku).

Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajka, mąkę, kurczaka, warzywa. Doprawiamy pieprzem i przed samym smażeniem solą.

Na patelnię dodajemy olej. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki po około 1-2 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe!

  • Czyli to takie 2w1. Cały obiad w placku 😉 Super pomysł. Ja kiedyś piekłam coś takiego z krojonych, surowych piersi z dodatkiem sosu sojowego, pokrojonej cebuli, jajka i mąki ziemniaczanej w piekarniku. Też było dobre 🙂