Prosty domowy sos barbecue BBQ

Przepis na sos barbecue

Przepis na sos barbecue

Prosty domowy sos barbecue

Najlepszy przepis na prawdziwie amerykański sos BBQ, idealny zarówno do mięs, jak i grillowanych warzyw czy młodych ziemniaków.
Banalnie prosty, bo składający się jedynie z 4 składników widocznych na zdjęciu.
Ostrość sosu możemy łatwo regulować poprzez dodanie odpowiedniej musztardy.
Jeśli dodamy musztardę dijon – otrzymamy bardzo ostry sos, chrzanową – średni stopień ostrości, sarepską – łagodny. Tej ostatniej możemy dodać 2 razy więcej niż wskazane w przepisie, aby przełamać słodycz miodu.

Składniki:
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy dijon / chrzanowej lub 4 łyżeczki sarepskiej w wersji łagodnej
1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki
do smażenia – 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
Do garnuszka wlać olej, następnie dodać miód i mieszać na małym ogniu do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodać sos sojowy, musztardę i wędzoną paprykę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.

Marynata:
Jeśli chcemy użyć sosu jako marynaty do mięs na grilla, dodajmy jeszcze 2 łyżki oleju.