Prosty przepis na gulasz wołowy

Prosty przepis na gulasz wołowy

Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie broni się smakiem.

Jest to nasz domowy sposób przyrządzania gulaszu, który najbardziej podbił serca wszystkich. To jeden z tych przepisów, które zawsze się udają.

Składniki:

500 g mięsa wołowego (np. z udźca)
2 łyżki masła
2 duże cebule
2,5 łyżki mąki
1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski o wielkości około 0,5cm x 2 cm. Obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na rumiany kolor na roztopionym maśle. Zdjąć z patelni.

Cebule pokroić w piórka. Następnie na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażyć na złoty kolor cebulkę. Pod koniec smażenia dodać ostrą i słodką papryką, wymieszać z cebulą i pozwolić, żeby się wszystko razem chwilę przesmażyło.

Dodać mięso, 2 szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około godzinę sprawdzając co jakiś czas czy jest wystarczająco dużo wody, żeby danie się nie przypaliło. Po godzinie doprawić solą, pieprzem i zaprawić mąką – pół łyżki mąki rozmącone w około 3 łyżkach wody. Dodać do gulaszu i gotować jeszcze przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe!

Gulasz świetnie pasują do kaszy gryczanej, ale również do placów ziemniaczanych, kaszy pęczak czy gotowanych ziemniaków. Przepis na surówkę z młodej kapusty, którą podaliśmy do gulaszu, znajdziecie tutaj.

  • ależ bym zjadła taki domowy gulasz:)