Przepis na najprostsze ciasto na naleśniki

Naleśniki to jedno z najbardziej klasycznych dań, najczęściej przygotowywanych w naszych domach. Smak, który znamy i pamiętamy z dzieciństwa, kojarzący się z leniwymi, niedzielnymi porankami i śniadaniami w rodzinnym gronie.

Uwielbiamy je zarówno na słodko w wersji śniadaniowej, jak i z wytrawnymi dodatkami na obiad.

Szukacie przepisu na ciasto naleśnikowe? Takiego, który zawsze się udaje? Mam dla Was przepis na naleśniki z idealnie cienkiego ciasta z dodatkiem prawdziwego, domowego cukru waniliowego. Przepis na cukier z dodatkiem lasek wanilii znajdziecie tutaj.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru / domowego cukru waniliowego
2 jajka

Przygotowanie:

Mąkę, mleko i wodę dokładnie mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier i jajka i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na 10 min.

Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę masła i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i ścięcia ciasta, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne około pół minuty aż do lekkiego zrumienienia spodu.