Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem

Quesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut!

Składniki:
6 tortilli pszennych
150g żółtego sera
150g świeżego, młodego szpinaku

300g piersi z kurczaka
200g szparagów
sok z 1/2 limonki
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka sezamu
1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie kurczaka i szparagów:
Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki) soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczce sezamu i 1 łyżce oleju sezamowym przez około 30 minut, następnie dodałam kurczaka z całą marynatą na patelnię i usmażyłam. Po zdjęciu kurczaka z patelni od razu dodałam szparagi do sosu, który na niej został i smażyłam przez 3-4 minuty. Sos z patelni odlewamy – przyda się jako dodatek do tortilli.

Przygotowanie i smażenie tortilli:
Na połowie tortilli układamy składniki – starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, małą garść świeżego szpinaku, kilka kawałków kurczaka i szparagi, polewamy niedużą ilością sosu, składamy na pół i grillujemy na patelni gillowej lub zwykłej bez dodatku oleju przez około minutę z każdej strony.

Gotowe quesadillas podaliśmy z guacamole, pomidorem, ostrymi marynowanymi papryczkami, świeżą roszponką.
Przepis na idealne, meksykańskie guacamole znajdziecie tutaj -> Meksykańskie Guacamole