Libańska sałatka z pietruszki – Tabbouleh

Zielona, narodowa sałatka libańska tabbouleh. Pierwszy raz mieliśmy okazję ją spróbować ponad rok temu w restauracji Le Cedre Restaurant in Warsaw i zakochaliśmy się w mgnieniu oka . Pyszne i zdrowe połączenie ziół, warzyw i kaszy kuskus, z orzeźwiającą nutą mięty i cytrusów.

Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka kopru
1 mały pomidor
1 ogórek gruntowy
2 łyżki kaszy kuskus
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 limonki
1 gałązka świeżej mięty
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz świeżo mielony

Kaszę kuskus posól i zalej wrzątkiem na wysokość ok. pół centymetra powyżej poziomu kaszy w misce i odstaw na 5 minut.
Pietruszkę, koper, miętę oraz szczypiorek drobno posiekaj.
Pomidora i ogórka pokrój w drobną kostkę.
Warzywa, zioła i przestudzoną kaszę połącz, następnie dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem do smaku. Gotowe!