Sałatka superfood z kurczakiem teriyaki, awokado i quinoa

Sałatka Superfood z Alchemist Gastropub tak bardzo za nami chodziła przez ostatnie dni, że wracając z pracy zahaczyliśmy o małe zakupy i oto jest! Podrasowaliśmy ją nieco dodając szparagi i kurczaka teriyaki oraz zastępując fetę mozarellą.

Pyszna, zdrowa, pożywna i lekka – idealna na  upały 🙂

Składniki: 
Świeże liście szpinaku baby
Rukola
Roszponka
Mozarella
Zielone oliwki
Pomidor
Ogórek
Rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki
Awokado
Quinoa – komosa ryżowa
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką
Zielone szparagi
Nasiona słonecznika i dyni

Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce.

Przygotowanie kurczaka i szparagów:
Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki)  soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczce sezamu i 1 łyżce oleju sezamowym przez około 30 minut, następnie dodałam kurczaka z całą marynatą na patelnię i usmażyłam. Po zdjęciu kurczaka z patelni od razu dodałam szparagi do sosu, który na niej został i smażyłam przez 3-4 minuty.

Komosę gotuje się podobnie jak ryż, najlepiej jednak za pierwszym razem przygotować ją zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – ziarna przepłukać, a następnie gotować około 20-30 minut w wodzie w proporcji 1:1,5 ze szczyptą soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

  • Sałatka ta może posłużyć za cały posiłek:)

    • Angelika

      Dokładnie tak 🙂 oj ciężko było pokonać cały talerz tej sałatki 😉