Zielona sałatka z bobem i ogórkiem

Zapytałam znajomych z czym najczęściej jedzą bób. „Jak to z czym? Sam! Jeszcze gorący, zaraz po ugotowaniu, prosto z sitka!” Chyba każdy z nas to zna – parzy palce, ale kto by się oparł takiej przekąsce? 🙂 Co jednak jeżeli przeceniliśmy swoje siły i ugotowaliśmy go zbyt dużo?

Mam dla Was świetny pomysł na to jak go wykorzystać w formie świeżej, letniej sałatki, która idealnie pasuje zarówno do obiadu, jak i do dań z grilla. Jest pyszna i świeża dzięki połączeniu z ogórkiem i koperkiem, a jednocześnie sycąca dzięki sporej ilości bobu.

Do przygotowania sałatki można oczywiście wykorzystać świeżo ugotowany bób, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się taki z lodówki, który pozostał nam z poprzedniego dnia. Muszę Wam się przyznać, że tak właśnie powstał pomysł na tą sałatkę, jako sposób na wykorzystanie końcówki bobu 🙂

Składniki:
300 g bobu
2 ogórki gruntowe lub 1/2 ogórka szklarniowego
1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut. Najlepiej pod koniec gotowania spróbować czy największe okazy są już wystarczająco miękkie.

Po wystudzeniu bób oskubujemy ze skórek. Ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę, łączymy z bobem i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.