Salsa z ananasa

Salsa z ananasa

Lubicie dodawać owoce do wytrawnych dań? My uwielbiamy! Salsa z mango czy salsa z ananasa to jedne z naszych ulubionych dodatków do dań – doprawione aromatyczną kolendrą, ostrą cebulką i chilli, do tego cytrusowa nuta limonki i mamy pełną gamę smaków 🙂

Dzięki intensywnym dodatkom łatwo można przełamać słodki, deserowy smak wielu owoców. Takie salsy dodajemy zarówno do dań kuchni meksykańskiej, jak i do klasycznych obiadów, świetnie zastępują surówki czy domowe marynaty.

Składniki:

1/2 świeżego ananasa
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 papryczka chilli (dodajemy część, do smaku)
1/2 czerwonej cebuli
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ananasa i czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i sok z limonki.

W zależności od stopnia ostrości jaki lubimy i jaki jesteśmy w stanie znieść 😉 dodajemy pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o drobnych oczkach papryczkę chilli.

Próbujemy salsę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dobrze jest odstawić salsę na około 15 minut, aby składniki się połączyły.