Najprostsza surówka z młodej kapusty

Surówki z młodej kapusty chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, jest jednym z najbardziej popularnych dodatków do dań w okresie letnim. Podobnie jak w przypadku jarzynowej sałatki świątecznej, każdy ma na nią swój patent. Często widzę na grupach pytania o polecenie najlepszej i najprostszej sałatki do grilla – oto i ona.

Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
2 młode marchewki
2 łyżki drobno posiekanego kopru
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół. Jedną część drobno szatkujemy, następnie solimy i ugniatamy poszatkowaną kapustę z solą przez około minutę – dzięki temu kapusta będzie bardziej miękka, a jednocześnie zachowa też częściowo swoją chrupkość. Odstawiamy kapustę na około 10 minut.

Marchewki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do kapusty marchewkę i posiekany drobno koperek. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem, jeśli jest taka potrzeba to również dodatkowo solą.

Opcjonalnie można dodać do sałatki majonez lub oliwę z oliwek, jednak sałatka w tej wersji jako dodatek do grilla jest o wiele lżejsza, bez dodatku tłuszczów, których i tak na grillu nie brakuje 🙂