Surówka z białej kapusty, pora i selera

Surówka z białej kapusty, pora i selera
Surówka z białej kapusty, pora i selera
Surówka z białej kapusty, pora i selera

Jest to jedna z tych surówek, które nie tylko są błyskawiczne w przygotowaniu, ale również świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do prawie każdego obiadu, łącznie z grillem.

Właśnie dlatego ta surówka kojarzy nam się z wiosną i latem. Swoją ostrość zawdzięcza porowi, a jednocześnie jest bardzo lekka i świeża dzięki temu, że jest doprawiona jedynie cytrusami – bez dodatku tłuszczów w postaci oleju czy majonezu.

Składniki:

1/2 białej lub młodej kapusty
1 seler
1 por (biała część)
1 łyżka posiekanego koperku
sok z 1/2 limonki lub cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy. Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą część pora kroimy w piórka lub drobną kostkę.

Wszystkie warzywa łączymy, doprawiamy solą i sokiem z limonki i odstawiamy na 10 minut do połączenia smaków i zmiękczenia kapusty oraz pora.

Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem, w razie potrzeby również solą.