Szakszuka czyli jajka w pomidorach na 2 sposoby

Jajka w pomidorach, czyli boska szakszuka (shakshouka)

Szakszuka jest tak prosta i uniwersalna, że nie sposób zdecydować na które danie w ciągu dnia smakuje najlepiej  W weekendy zajadamy się nią na śniadanie, w tygodniu na wczesną kolację, a awaryjnie, w przypadku pustej lodówki, dobrze sprawdzi się nawet jako obiad z dodatkiem makaronu czy ziemniaków.
Wariacji na jej temat jest wiele, jednak szczególnie 2 przypadły nam do gustu.
Szakszuka ze zdjęcia to wersja z domowym przecierem pomidorowym:

3 jajka
1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów / zwykłego oleju
1 ząbek czosnku
Kilka pomidorków cherry
Pietruszka, szczypiorek, sól, pieprz

Drugi wariant, który uwielbiamy i przygotowujemy najczęściej w lecie, kiedy pomidory są już dojrzałe i aromatyczne, to wersja bardziej włoska, z oliwą i ziołami włoskimi.

3 jajka
3 dojrzałe pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
Bazylia (najlepiej świeża), sól, pieprz

Przygotowanie każdego wariantu szakszuki jest podobne. Drobno posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy krótko na oleju / oliwie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub przecier i dusimy około 2 minut, całość doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Wbijamy jajka i smażymy w sosie jak klasyczne jajka sadzone – ze ściętym białkiem i lejącym żółtkiem. Jajka doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Szakszuka jest o tyle świetnym daniem, że można ją doprawić tak jak tylko chcemy, ewentualnie dodać do niej paprykę lub inne warzywa.

  • Chris

    Love it!