Zielone szparagi w cieście francuskim i szynce

szparagi

Najlepszy pomysł na szybką przekąskę w sezonie szparagowym? Szparagi w cieście francuskim i szynce szwarcwaldzkiej! Do tego do pochrupania groszek cukrowy i mamy idealne połączenie na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie ciasta francuskiego
opcjonalnie: groszek cukrowy

Przepis:
Zielone szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Ciasto francuskie kroimy w paski około 1 cm grubości i owijamy szparagi. Szynkę kroimy w paski około 2 cm, zwijamy na pół i owijamy szparagi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Groszek cukrowy myjemy i podajemy jako przekąskę. Można go jeść w całości na surowo.
Szynkę szwarcwaldzką można zastąpić inną, którą lubicie, np. parmeńską lub boczkiem.

Smacznego!