Zdrowa Nutella z awokado, daktyli i kakao

Kto nie marzył kiedyś o tym, aby móc bezkarnie objadać się czekoladą albo nutellą 🙂 Niestety, raz, że niezdrowe, dwa – to sam cukier i tłuszcze. A gdyby tak zamienić cukier na suszone daktyle, a niezdrowe tłuszcze na bardzo zdrowe awokado? Tak, mamy wtedy o wiele zdrowszą, wręcz fit wersję nutelli czy innej czekolady ze słoiczka.
Brzmi nietypowo, ale uwierzcie, że smakuje tak samo dobrze jak oryginał – a najlepiej sprawdźcie sami 🙂

Czekolada z daktyli i awokado jest słodka i zachowuje swój kakaowy smak, konsystencją również nie odbiega od wersji ze słoiczka. Potrzebujemy tylko 3 składników: awokado, suszonych daktyli i kakao.

Składniki:
1 dojrzałe awokado, najlepiej odmiana hass
100 g suszonych daktyli
3 czubate łyżeczki kakao

Przygotowanie:
Daktyle wkładamy do miski i dodajemy 50 ml letniej wody. Moczymy przez około 20 minut.
Następnie daktyle, wodę po daktylach, miąższ awokado i kakao wkładamy do blendera. Wszystko miksujemy na gładką masę. Krem czekoladowy jest gotowy! Możemy go zajadać praktycznie bez żadnych wyrzutów sumienia 🙂

 

Często pytacie mnie dlaczego w przepisach podaję informację, że najlepiej użyć awokado hass i dlaczego wybieram akurat taką odmianę.

Jaka jest różnica i jak wybrać najlepsze awokado?

Odmiana hass ma czarną, pomarszczoną skórkę i jest o wiele smaczniejsze w smaku, świetnie nadaje się do przyrządzenia guacamole czy innych past, dojrzałe staje się miękkie i kremowe w smaku i konsystencji.

Często w sklepach można dostać zielone awokado o niemalże idealnie gładkiej skórce. Takie awokado przeważnie jest twarde i ma niewiele smaku w porównaniu do hass. Jeśli macie taką możliwość, to zdecydowanie wybierajcie awokado z czarną skórką.

Jak wybrać idealnie dojrzałe awokado?

Sprawdźcie czy skórka delikatnie ugina się pod palcami, jeśli tak, awokado jest dojrzałe i nadaje się od razu do przygotowania. Jeśli skórka jest twarda, awokado powinno poleżeć w temperaturze pokojowej jeszcze dzień lub dwa, aby dojrzało.
Jeśli awokado jest zbyt miękkie, przy nacisku palcem przypomina raczej dojrzałego pomidora, awokado jest przejrzałe i prawdopodobnie zaczęło już brązowieć w środku, lepiej wybrać inne.