Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą

Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą
Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą
Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą

Wytrawny omlet z groszkiem i ziołami to idealne, zdrowe i pożywne śniadanie, które możemy przygotować w weekend lub zabrać rano do pracy, ponieważ po podgrzaniu jest równie dobry.

Przepis ten jest dobrą odmianą dla słodkich śniadań w postaci naleśników, placków czy omletów z owocami, dżemem czy syropem klonowym. Dodajcie dowolne, ulubione przyprawy, groszek oraz jajka, a pyszne danie będzie gotowe po 15 minutach 🙂

Składniki:

4 jajka
150 g zielonego groszku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
świeża kolendra, koper, pietruszka
sól, pieprz, ostra papryka
olej

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Dodajemy groszek i chwilę smażymy razem z cebulą i czosnkiem.

Jajka ubijamy na puszystą masę, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy na patelnię i smażymy pod przykryciem.

Siekamy drobno zioła i dodajemy do omletu na wierzchu, pod koniec smażenia.

Kiedy spód omletu jest gotowy, zsuwamy go z patelni na talerz, następnie nakładamy na niego od góry patelnię i odwracamy talerz – dzięki temu omlet się nie rozpadnie i usmażymy dokładnie drugą stronę.

Omlet podajemy posypany świeżą kolendrą. Smacznego!