Surówka z marchewki i jabłka to jeden z tych dodatków do obiadu, który nigdy się nie nudzi. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa, chrupiąca i co najważniejsze, świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ta klasyczna, polska surówka, to doskonały sposób na wzbogacenie codziennej diety w witaminy oraz błonnik, a jej słodko-kwaśny smak doskonale pobudza apetyt. Przygotujmy więc wspólnie ten niezawodny przepis, który będzie stanowił doskonałe uzupełnienie zarówno do tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych dań.
Składniki:
-
4 średnie marchewki
-
2 duże, słodkie jabłka (najlepiej odmiany, która nie ciemnieje po pokrojeniu)
-
sok z połowy cytryny
-
1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
-
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie dla bardziej kremowej konsystencji)
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, w zależności od słodyczy jabłek)
-
szczypta soli
-
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
-
kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji
Przygotowanie:
-
Marchewki dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka również umyj, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tej samej tarce co marchewki. Możesz pozostawić skórkę na jabłkach, jeśli są dobrze umyte, co dodatkowo wzbogaci surówkę o błonnik.
-
W dużym naczyniu połącz ze sobą starte jabłka i marchewki. Szybko skrop je sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu i dodaj do nich olej oraz jogurt naturalny, jeśli używasz. To doda surówce kremowości i zadba o piękny kolor składników.
-
Do smaku dosyp cukier – jeśli uznasz, że jest potrzebny, szczyptę soli oraz świeżo mielony czarny pieprz.
-
Całość dokładnie wymieszaj. Surówka z marchewki i jabłka jest najlepsza, kiedy smaki się „przegryzą” przez kilka minut, więc idealnie jest ją przygotować nieco przed podaniem.
-
Przed podaniem posyp surówkę posiekanym koperkiem, który nie tylko pięknie ozdobi danie, ale również doda aromatu.
Porady:
-
Zamiast cukru można użyć miodu, który jest naturalnym słodzikiem i świetnie komponuje się ze smakiem marchewki i jabłka.
-
W wersji wegańskiej wystarczy zrezygnować z jogurtu lub użyć jogurtu roślinnego.
-
Surówka będzie jeszcze bardziej sycąca, jeśli dodasz do niej garść orzechów, np. posiekanych włoskich.
Urozmaicenia:
-
Surówkę możesz wzbogacić o dodatek czerwonej kapusty dla intensywniejszego koloru i dodatkowej tekstury.
-
Ciekawym uzupełnieniem może być dodatek startego selera lub uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika.
Podsumowanie:
Prostota tej surówki kryje w sobie prawdziwe bogactwo – od świeżości składników, przez bogactwo smaku, po wartości odżywcze. Surówka z marchewki i jabłka jest nie tylko zdrowa i kolorowa, ale też uniwersalna. Możesz ją podać do klasycznego schabowego, pieczonego kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do wegetariańskich kotletów z ciecierzycy czy jako składnik boxa do pracy.
Dbajmy o to, aby nasze codzienne posiłki były nie tylko smakowite, ale i pełnowartościowe – a takie właśnie jest to proste, ale niezwykle smaczne danie. Smacznego!